Mock Test (english)


         English Mock Test-1

Q1. Choose the word that means the same as the given word.

Susceptible

a) Immune                  b) Sceptical                c) Impressionable                     d) Critical

Q2. Choose the incorrectly spelt sentences from the following given sentences.

a)       I have seen the screenshots of  questionnaires

b)       I have seen  screenshots of  questionaires

c)       I have seen the screenshots of questionnairs

d)       I have seen the screenshots of quetionnaire

Q3. Select the most appropriate option to fill in the blanks

He always had an ___________ about exposing his body in public.

a)       Inhibition

b)       apprehension

c)       urge

d)       itch

Q4. Choose the word that means the same as the given word.

Expiation

a) Atonement                      b) Expediency                       c) Transformation              d) Explanation

Q5. Choose the incorrectly spelt word.

a)       Jabs

b)       Malady

c)       Darconian

d)       Personnel

Q6. Choose the word that is opposite in meaning to the given word.

      Spurious         

      a) Factitious                    b) Predictable                       c) Meritorious                      d) Authentic

Q7. Select the most appropriate option to fill in the blanks

Pub owner was ________ for hurting religious sentiments.

a)       charged

b)       banished

c)       booked

d)       trolled

Q8. Choose the word that is opposite in meaning to the given word.

Sneered

a) Waved                               b) Lauded                              c) Unleashed                        d) Ascribed

Q9. In the following question, out of the given four alternatives, select the alternatives which best expresses the meaning of the idiom/phases.

Cutting-edge

a)       exterior of a building

b)       advantage over competitor

c)       less money to spend

d)       to ignore somebody                

Q10. In the following question, out of the given four alternatives, select the alternatives which best expresses the meaning of the one word substitution

A collection of wild animals kept in captivity for exhibition

a)       Menagerie

b)       Dray

c)       Lair

d)       Infirmary

Q11. Sentences of a paragraph are given below in jumbled order. Arrange the sentences in the correct order to form a meaningful and coherent paragraph.

a)       Consuming fewer calories than your BMR for prolonged periods

b)       BMR is the amount of calories required for basic bodily functions

c)       will likely cause your body to chronic lethargy

d)       Like breathing and regulating body temperature.

 a) ABCD                b) BDAC                             c) CDBA                  d) ACBD

Q12. Select the correct meaning of the given idiom.

Government by least qualified.

a)       Ochlocracy

b)       Kakistocracy

c)       Stratocracy

d)       Plutocracy

Q13. Sentences of a paragraph are given below in jumbled order. Arrange the sentences in the correct order to form a meaningful and coherent paragraph.

a)       The rate of economic growth, and the rate of poverty decline,

b)       The first provides an idea of the aggregate economic performance,

c)       Two main yardsticks are usually used to judge a modern economy’s progress

d)       While the second provides an idea of how widely economic gains are being shared.

a) CABD                 b) ACBD                 c) BDAC                  d) ABCD

Q14. Select the most appropriate meaning of the given one word substitution.

A person who introduces performers in a variety show.

(a) Compere                                                                  (b) Usurper

(c) Anchor                                                                      (d) Chauffeur

Q15. In the following question, out of the given four alternatives, select the alternatives which best expresses the meaning of the active passive

She is gearing up for her next project.

a)   Her next project is being geared up for by her

b)  She is being geared up for her next project

c)   Next project of her being geared up

d)  Her next project is being geared up

Q16. In the following question, out of the given four alternatives, select the alternatives which best expresses the meaning of the direct/ indirect speech.

She said “She has just started out and does not know anyone properly in the company.

A) She said that she had just starting out and did not know anyone in properly in the company

B) She said that she had just started and did not know anyone properly in the company

C) She said that she had just started out and does not know anyone in the company

D) She said she had just started out and did not know anyone properly in the company

Q17. The following sentences have been divided into parts.  One of them contains an error. Select the part that contains the error from the given options

 According to the report/ Covid cases in India is / expected to rise in next few days/No error.

a)       According to the report

b)       Covid cases in India is

c)       expected to rise  in next few days

d)       No error

Q18. In the following question, out of the given four alternatives, select the alternatives which best expresses the meaning of the idiom/phrases.

Playing the devil’s advocate

a) One who is composed at all times

b) One who pits the culprit against the lawyer

c) One who argues against something just for the sake of arguing

d) One who is good at judgement

Q19. The following sentences have been divided into parts.  One of them contains an error. Select the part that contains the error from the given options

The company stock has formed a/ double bottom pattern /near very strong support zone /No error

a)       The company stock has formed a

b)       double bottom pattern

c)       No error

d)       near very strong support zone 

Q20. The following sentences have been divided into parts.  One of them contains an error. Select the part that contains the error from the given options

School education works/ as the foundation stone/ in a child's life/No error

a)       No error

b)       School education works

c)       as the foundation stone

d)       In a child’s life.

Comprehension (21-25): In the following passage, some words have been deleted. Read the passage carefully and select the most appropriate option to fill in each blank.

An umbilical cord is a tube-like _____(1) that connects the mother and her unborn baby in the womb. It plays an ____(2) role in carrying food and oxygen from the mother to the baby. But when this cord gets ____(3) around a baby’s neck,  ____(4) many reasons like a longer umbilical cord or the baby’s movement, it leads to a  ____(5) known as a nuchal cord.

Q21. Select the most appropriate option to fill in blank number 1.

a)      a)  structure

b)      b) nod

c)      c)  point

d)      d) source

Q22. Select the most appropriate option to fill in blank number 2.

a)       a) aggressive

b)      b) important

c)       c)  unique

d)      d) emerging

Q23. Select the most appropriate option to fill in blank number 3.

a)       a) Labelled

b)       b) Wrapped

c)       c)  fixed

d)       d) Bookmarked

Q24 Select the most appropriate option to fill in blank number 4.

a)       a) Owing to

b)       b) Despite

c)       c)  Although

d)       d) Yet

Q25. Select the most appropriate option to fill in blank number 5.

a)       a) place

b)       b) way

c)        c) condition

d)       d) part

Answer Key

1-c, 2-a, 3-a, 4-a, 5-c, 6-d, 7-c, 8-b, 9-b, 10-a, 11-a, 12-b, 13-a, 14-a, 15-a, 16-d, 17-b, 18-c, 19-d, 20-a, 21-a, 22-b, 23-b, 24-a, 25-c.

                                                                                            Explanation

Q1. Susceptible: - Easily influenced, Impressionable: - capable of being easily impressed. That’s why Impressionable is the correct synonym of the given word.

Q2. Correct Spelling is (questionnaires) so, option (a) is correct.

Q3. Use Inhibition: - a mental process imposing restraint upon behavior or another mental process (such as a desire) rest of options are out of context.

Itch: - to have a restless desire

Urge: - To present, advocate, or demand earnestly or pressingly

Apprehension: - suspicion or fear especially of future evil

Q4. Expiation: - the act of making amends, Atonement: -something that you do to show that you are sorry for something bad that you did. That’s why atonement is the correct synonym of the given word.

Q5. Correct spelling is: - Draconian. So Option (c) is the correct option.

Q6. Spurious: - False and not what it appears to be.  Authentic: - If something is authentic, it is real, true, or what people say it is:

Factitious: - Produced by humans rather than by natural forces

Meritorious: - deserving of honor or esteem. That’s why authentic is the correct antonym of the given word.

Q7.Book:- To officially write down the name of a person who has done something wrong,

Charge: - a statement that says that somebody has done something illegal or bad

Banished: - To make somebody/something go away; to get rid of somebody/something.

So Booked is the most suitable answer for the given context.

Q8. Sneer: - to smile or laugh with facial contortions that express scorn or contempt.

Lauded: - Praise (a person or their achievements) highly.

Unleashed: - Being without a lease. That’s why lauded is the correct antonym of the given word.

Q9. Cutting-edge:- The most recent, advanced stage in the development of something.

(Advantage over competitor) is the most appropriate meaning of the given idiom. Rest of the options are out of the context.

Q10. Menagerie: - A collection of wild animals kept in captivity for exhibition.

Dray: - The nest of a squirrel

Lair: - a place where a wild animal lives, often underground and hidden, or a place where a person hides:

Infirmary: - a room in a school, college, or university where students who are injured or feeling ill can go to a nurse for treatment.

So, most appropriate one word Substitution for the given collection of the words is Menagerie.

Q11. (A) is the opening statement & there is a link between (a) and (b) because in both sentence there a common perception of BMR. (C, D) also has a link as in the statement (c) there is discussion of symptoms of chronic and in statement (d) examples of symptoms are given. So ABCD is the most appropriate order.

Q12.  Government by least qualified: - Kakistocracy is the correct meaning of the given idiom.

Q13. (C) Is the opening statement as because (While and The) can’t take opening position in the given para-jumble, There is a link between (B, D) as in both statement there an explanation in sequence like: - The first and the second. That’s why CABD is the most appropriate option of the given Para-Jumble.

Q14. Compere: - A person who introduces performers in a variety show. So, Compere is the correct one word substitution of the given group of words.

Q15. Gearing up for change into being geared up for, because sentence is in present continuous.

Q16. (She said she had just started out and did not know anyone properly in the company), Here present perfects change into past perfect and present indefinite changes into past indefinite. So, Option (d) is the correct answer.

Q17. Replace ‘Is’ with “Are” because cases is plural and we use plural helping verb in such context.

Q18. A person who champions the less accepted cause for the sake of argument: devil's advocate. That’s why option (c) is the most appropriate meaning of the given idiom.

Q19. Use Article “a” before adjective ‘very’.

Q20. This sentence is grammatically correct. 

Post a Comment

0 Comments